Opowiem Ci na priv
Generalnie świat stara się pomagać. Ja samą czystą humanitarką się nie zajmuje ale jestem tu często. Księdzem też nie jestem
ubiegając co poniektórych. Jest wiele sposobów na które można pomagać. Mój sektor to ochrona zdrowia. Mnie osobiście cieszy najbardziej jak takiej nocy jak ta mam fajerwerki na niebie i można w miarę normalnie iść spać. Za to w szpitalach nie będzie tłumów z poparzeniami, na amputacje czy trupow dzieci. Odessa żyje i bawi się ale po 22.00 zaczynają się alarmy. Dzięki kanałom na TG przynajmniej można się dowiedzieć skąd lecą i ile może dolecieć a ile zdejmują po drodze. Dziennie jest tego koło setki lub dwóch setek ale to mówię o całej Ukrainie
Wiem, nie jest tajemnicą że i „nasi” tam są, oczywiście za €, szkolą i nie tylko, doradcy.
Niemniej, to syf pokroju Kongo, czy innej Rwandy, co prawda nie ucinają rąk, nie werbują dzieci (pojęcie względne), ale politycznie to taki burdel, że nie jest zaskoczeniem, sposób i wynik prowadzenia wojny.
Z jednej strony nie dziwię się że młodzi pouciekali, w końcu chcą żyć, w szerokim znaczeniu tego słowa, z drugiej strony, w moim odczuciu, oni dostali niepodległość za darmo, a raczej na kredyt i muszą ją okupić krwią (co zazwyczaj miało miejsce).
Kacapy są równie winne co Brytole i USA, choć jedni o drudzy, zwłaszcza drudzy wywiązują się z swoich gwarancji budapesztańskich, najmniej zaskoczyła mnie postawia Niemiaszków, to jak się zachowali w pierwszych trzech miesiącach… Dla mnie USA powinno ich rozjechać politycznie, jak miekkie gówno. Jednak mają większy problem na Pacyfiku i tutaj na biało weszła Polska i to co zrobił PiS, przy wszystkich ich wadach, tutaj mają u mnie ogromny plus.
Dodatkowo brat z zachodu, dozbraja nas potężnie i co ciekawe, jak to wszystko wypali, możemy opracować Plan Operacyjny Zachód i przy konwencjonalnej wojnie, dojedziemy do Kanału Angielskiego
BTW na Ukrainie zoo jest legalne? Bo w Rosji tak i moje pytanie, nie masz rozterek moralnych?
No dziś Odessa żyje tym że Jehowy wygrał w sądzie z TCC - wojenkomatem
chcieli mu 17 tys hrywien dowalić i wcielić. Wygląda na to że ilość świadków wzrośnie
. A co do patologii… dużo by opowiadać ostatnio SBU wpadło na chatę do któregoś i zgarnęli z 6 mln USD w cashu
jeszcze jeden oficer próbował przez okno wywalić z dwie torby ale zauważono. Jest mnóstwo skrajności ale w Odessie one zawsze były. Zygulimów jednak niepomiernie jest mniej. Tesle i chińczyki plus elektryki w ilościach przekraczających to co widzę na ulicach w Polsce. Ukraina się zmienia trzeba dać im czas. A konflikt wiesz dla mnie jednoznaczne jest to kogo mordują. Jeśli już trzymać się kurczowo narodowości opierając się o definicję używalności ruskiego jako pierwszego języka to południe i wschód mając do wyboru EU i kacapow wybiera nas. Rosja pracuje na Moskwę. W każdej firmie jest etat dla KGB a korupcja jest większa i bezczelniejsza niż tutaj. Oni nie chcą robić na Moskwę. To już wolą to co jest. O to jest ta wojna.
Mnie hm zastanawia jedno, dlaczego te chłopaki z obu stron, nie pierdolną karabinami, nie wyjdą z okopów i nie pojadą na Majdan i Plac Czerwony, zrobić porządek tam gdzie trzeba. Nie chce mi się wierzyć, że w XXI wieku, przy całym interneci, Rosjanie dali się tak zindoktrynować i są tak ślepi.