• Suddenly unable to log into your ZooVille account? This might be the reason why: CLICK HERE!

Topik offtopowy do dyskusji o wszystkim ⚡️

Polecasz czy nie za bardzo? Ja za kilka dni chyba sięgnę po coś na temat antycznych cywilizacji.

A tymczasem;

FB_IMG_1736513728769.jpg

Biorąc pod uwagę tylko nasze forum, dodałabym jeszcze kilka przykładów haha 😅

Polecasz czy nie za bardzo? Ja za kilka dni chyba sięgnę po coś na temat antycznych cywilizacji.
A tymczasem;
Biorąc pod uwagę tylko nasze forum, dodałabym jeszcze kilka przykładów haha 😅
Polecam dla lubiacych taką tematyke i posiadajacych chwile wolnego czasu obie to + 850 str tekstu i + 200 str przypisów, tłumaczen itp. A dla lubiacych bardziej obrazki niz tekst to proponuje takie coś. ⤵️
IMG20250119132551.jpgIMG20250119132610.jpg
IMG20250119132652.jpgIMG20250119133107.jpg

O to z motylami to świetne. Wiem że lubisz je i kolekcjonujesz.
Dobrze że nie chrząszczy bo one to rząd owadów tak liczny, liczony w setkach tysięcy gatunków że na umieszczenie ich w tomach zajęłoby pewnie kilka dużych bibliotek 🫢

Fakt. Chrząszcze należą do rzędu (Coleoptera) tęgopokrywe i jest ich +/- 400 tys gat. Choć to nie motyle, to same w sobie też nie są brzydkie.
1737315186073.jpeg
1737315270295.jpeg1737315290098.jpeg

Zajefajne ☺️ choć wiem że nie każdy lubi "robale" bo wielu ludzi się ich brzydzi. Ja tam lubię żuczki, biedronki, trzmiele włochate i pszczółki są fajne, wspaniałe pracowite zwierzęta. Ale pająków się trochę dygam, zwłaszcza korsarzy z długimi odnóżami, koty dwa w domu czasem się nimi zajmują haha.
No ja to mogłabym się pochwalić jedynie znaczkami ale te zostały w Polsce, poza tym może jedynie kilkoma lalkami od Phicena, które już gdzieś tutaj pokazywałam.

Zwłaszcza w okolicach wybrzeża Somalii, ale te gagatki to i tak leszcze przy starych legendarnych flibustierach.

1000038858.jpg

Ogólnie lubię klimaty pirackie. Wyspę Skarbów również czytałam 😊

Ajaj jaka literówka, walnęłam się aż mi wstyyyyd 🫣
Chodziło mi o kosarza a nie korsarza haha, tego oto pajączka. Te długie łapki fuuujaste, jak w tych maszynach kosmitów z Wojny Światów

1000038861.jpg

Spoksik, człowiek uczy się cały czas. Dzięki za sprostowanie. Zawsze wydawało mi się że te długołapczaste stworki to pająki. No ale cóż.. zoologii nie studiowałam 🤭

1000038240.jpg

A to znalazłam gdzieś na fejsie i chyba mam efekt Mandeli.. te stworki kojarzę chyba.. jak się nazywały? Kritersy?

Patrzac na ta grafike przypomniało mi sie ze kiedys było takie czasopismo dla dzieci pt "Gdzie jest Wally?"
1737449537255.jpegA tak wyglada oryginał.⤵️

1737450116428.png

Świetna ta grafika. Można patrzeć jak na rybki w akwarium. Bardzo relaksujące nie powiem, na tapetę ekranu komputera też się nadaje.

1000039767.jpg

A jak to jest z Wami? Bo u mnie ten leżący konik to druga połowa tygodnia haha, jurna w pracy jestem przez pierwsze cztery dni a ostatni to praktycznie odliczanie do końca od momentu zeskanowania karty rano i rozpoczęcia analiz..

Świetna ta grafika. Można patrzeć jak na rybki w akwarium. Bardzo relaksujące nie powiem, na tapetę ekranu komputera też się nadaje.

View attachment 645855

A jak to jest z Wami? Bo u mnie ten leżący konik to druga połowa tygodnia haha, jurna w pracy jestem przez pierwsze cztery dni a ostatni to praktycznie odliczanie do końca od momentu zeskanowania karty rano i rozpoczęcia analiz..
41 rocznikowo, deprecha na karku jak cholera, wiec u mnie ten leżący konik to każdy dzień każda pora dnia i nocy

Skoro temat o wszystkim, a forum o wiadomej tematyce to może ktoś mi coś więcej wyjaśni na temat lubrykantu.
Dość popularny jest J-Lube, J-109, Jorvet. I tu co mnie interesuje to nie jego wydajność, skuteczność i te zachwyty wszystkie, tylko wskazanie producenta o przeznaczeniu wyłącznie dla zwierząt (weterynaryjnym). Dlaczego produkt nie przeznaczony do stosowania przez ludzi, chociaż powszechnie wiadomo po co kupują prawie wszyscy ten proszek. Ktoś ma wiedzę w temacie?
Nie warto przeplacać za lubrykanty! Polecam żel do usg, na allegro kosztuje 5zł za 0,5l, zapewniam. Różni się tylko tym, że jest bezzapachowy.

A propos kruków, gawronów, wron i innych ptaków z rzędu wróblowych, rodziny krukowatych - taka mała rozpiska bo dla wielu ludzi każdy czarny ptak to.. wrona 😅

View attachment 640182

Attachments

• Download.mp4
    10 MB
Back