• Suddenly unable to log into your ZooVille account? This might be the reason why: CLICK HERE!

Krowy

Siano6

Tourist
Czy są tu jacyś miłośnicy krów i obór?

Proszę aby w tym wątku nie wypowiadali się jacyś "smarkacze", którzy zwierzęta znają tylko z internetu.

Last edited:
Wszyscy byli pracownicy PGR-ów, którzy po przemianach ustrojowych w PL stracili pracę w państwowych gospodarstwach. Zatem tak, znajdziesz wielu fanów krów i obór w polskim społeczeństwie 😉

Wszyscy byli pracownicy PGR-ów, którzy po przemianach ustrojowych w PL stracili pracę w państwowych gospodarstwach. Zatem tak, znajdziesz wielu fanów krów i obór w polskim społeczeństwie 😉
Ja nie wiedziałem ze z ciebie Meg taka specjalistka co do krówek, (gdzie jak i kogo szukac by znalesc)

To była ironia. Ja jedynie się orientuję z biologii że krowy mają cztery żołądki, znam przemysłowy proces pozyskiwania mleka - nie tak miły dla krówek jakby się mogło wydawać. No i w historii Polski, Nowej Zelandii też orientuję się dość dobrze z racji przebywania przez wiele lat w obu krajach. Żadne inne zastosowanie krów mnie nie interesuje, zatem to mój ostatni post w tym temacie. A krowi topik znajduje się także w dziale angielskim, tam gdzieś na górze forum 🤭

Wiem tylko 4 łapy a nie 4 kopyta :ROFLMAO:

To była ironia. Ja jedynie się orientuję z biologii że krowy mają cztery żołądki, znam przemysłowy proces pozyskiwania mleka - nie tak miły dla krówek jakby się mogło wydawać. No i w historii Polski, Nowej Zelandii też orientuję się dość dobrze z racji przebywania przez wiele lat w obu krajach. Żadne inne zastosowanie krów mnie nie interesuje, zatem to mój ostatni post w tym temacie. A krowi topik znajduje się także w dziale angielskim, tam gdzieś na górze forum 🤭
Tu sie pomyliłaś, ale to nic większość ludzi tak mysli. Krowy ale nie tylko, one maja jeden narząd,żołądek) podzielony na cztery komory: żwacz, czepiec, księgi (które tworzą tzw. przedżołądki)i trawieniec. Taka budowa żołądka umożliwia trawienie celulozy z roślin.

Haha jaki szczegółowy 😅 Myślę że to nie tyle kwestia pomyłki co semantyki, w ogólniaku pani uczyła że były cztery żołądki, a okazuje się że był jeden ale podzielony na cztery części. To prawda i w sumie fajna ciekawostka z anatomii.

1000034963.jpg

A co do obór wspomnianych w pierwszym poście to też temat jest interesujący. Jest kilka wsi w PL o nazwie Obory, jak np ta poniżej:

1000034964.jpg

Jeśli zaś chodzi o same budynki lub kompleksy obór to temat jest również fascynujący bo w PL występują obory uwięzioweni wolnostanowiskowe. Największe obory potrafią zajmować setki metrów kwadratowych i mieścić setki krów i cieląt. Pozyskiwane mleko jest liczone w tysiącach litrów.

1000034965.jpg

Nie wszystkie kompleksy są tak imponujące, ale napewno krowy i obory, ich hodowla to ciekawy temat, warty zainteresowania 😊

Aha, i teraz był ostatni post haha 🤭

Haha jaki szczegółowy 😅 Myślę że to nie tyle kwestia pomyłki co semantyki, w ogólniaku pani uczyła że były cztery żołądki, a okazuje się że był jeden ale podzielony na cztery części. To prawda i w sumie fajna ciekawostka z anatomii.

A co do obór wspomnianych w pierwszym poście to też temat jest interesujący. Jest kilka wsi w PL o nazwie Obory, jak np ta poniżej:

Jeśli zaś chodzi o same budynki lub kompleksy obór to temat jest również fascynujący bo w PL występują obory uwięzioweni wolnostanowiskowe. Największe obory potrafią zajmować setki metrów kwadratowych i mieścić setki krów i cieląt. Pozyskiwane mleko jest liczone w tysiącach litrów.

Nie wszystkie kompleksy są tak imponujące, ale napewno krowy i obory, ich hodowla to ciekawy temat, warty zainteresowania 😊

Aha, i teraz był ostatni post haha 🤭
Jak sie ma jakiekolwiek zwierzęta domowe czy gospodarskie to trzeba wiedzieć jaka maja anatomie ,na co mogą zachorować jak rozpoznać te objawy itd. Bez posiadania takiej minimalnej wiedzy co do hodowli niema sensu sie za cokolwiek zabierać. Z stąd wiem ze krowy wyglądają tak a nie inaczej wewnątrz i na zewnątrz.🤫
Dla kogoś kto jest projektantem, budowlańcem ,architektem to może i jest ciekawy temat.:unsure:
Oj chyba nie padło jeszcze ostatnie słowo w tym temacie od ciebie.😉

No dobra, skoro namawiasz 😘

Odnośnie samych obór to jest kilka typów konstrukcji i układów. W tej materii również widać postęp względem minionych lat, a wszystko jest dla wygody zwierząt oraz zwiększenia produktywności. Oto przykład jak powinna być zbudowana dobrze wyposażona obora:

1000034967.png

Najbardziej cenione są konstrukcje mieszane czyli stosowanie drewna, metalu i betonu. Oczywiście dla zainteresowanych tematem krów i obór ważny jest mikroklimat wewnątrz budynku. Kanały na gnojowicę powinny być odseparowane oraz głębokie, stanowiska legowiskowe lub spacerowe powinny być zabezpieczone gumowymi barierkami oraz dużą ilością świeżej wyściółki dla większego komfortu inwentarza.

Miejmy nadzieję że użytkownik @Siano6 jest usatysfakcjonowany informacjami tu zawartyni oraz kierunkiem w którym ten topik się rozwija. Krowy i obory to bardzo poważny i dochodowy biznes 🤭

TAK wiec jak ktoś planuje wybudować oborę dla 🐄 to może śmiało walić do Meg ona wam zrobi projekt i cały biznes plan pewnie tez ha ha.
1731747910926.png

Kurwa, już mi powoli nerwy puszczają. Śmieszkujcie sobie w offtopie. Następnym razem polecą karniaki.

Tak - to jest poziom wpisów na forum jak dzieciarnia dorwie się do smartfona, który tato nieopatrznie kupił im pod choinkę.

Back