Dużo, całkiem dużo. BDSM dawno już straciło swój ekskluzywny charakter, stało się inkluzywne i z rangi "mrocznego, alternatywnego świata" zmieniło się w subkulturę jak wiele innych".Ile osób żyje/bawi się BDSM?
Well... to tak jakby mówić o ekosystemie oceanu na podstawie "Małej Syrenki" w animowanej ekranizacji Disneya.BDSM? Haha mi się kojarzy ze śmiesznymi scenkami z pejczami, skórzanymi akcesoriami z komedii np Uzbrojony i niebezpieczny, Naga Broń lub Dziewczyna z sąsiedztwa albo.. Orgazmo
To bardziej filozofia życia i szukanie hm, niekiedy bezpieczeństwa, poprzez oddanie się domunującemu/ącej, potrzeba silnych bodźców cielesnych itd. Niestety często osobami uległymi stają się osoby z ogromnymi problemami osobowości, gdzie potrzeba akceptacji, czy poczucie bycia bezwartościowym, jest najniebezpieczniejszym piętrem piramidy, a najwyższym chyba autodestrukcyjność, bez względu ma konsekwencje.BDSM? Haha mi się kojarzy ze śmiesznymi scenkami z pejczami, skórzanymi akcesoriami z komedii np Uzbrojony i niebezpieczny
Tutaj dochodzą moje wartości i to, że twoje słowa są dla hm normalnych ludzi, wypaczniem idei BDSM, bo wpieprzyć, czy związać, czy zmusić do czegokolwiek, można każdego (ewentualnie, ta osoba da się zabić, a nie złamać). To co opisujesz, przypomina świat de Sade, mi chodzi o nawiązanie naprawdę głebokiej relacji, czasami opisywanej głębsza niż miłość.Dla niektórych to eksperyment, dla innych zabawa, a dla jeszcze innych potrzeba, ale w jaki sposób uległość ma być forą terapii? Może to dominacja jest jakąś formą terapii, czy leczenia kompleksów. To raczej bardzo złożony problem, bo nie wiadomo co kto przeżył i to już w dzieciństwie. Dziś dużo ludzi się szuka i to z pełną świadomością w jaką rolę chcą wejść. Ale osoba dominująca, w różny sposób może zmanipulować, drugą stronę, żeby poddawała się różnym praktykom i to z własnej woli. Pełno jest osób, których wcale nie obchodzi co sobie będzie myśleć. Torturowanie całkiem przypadkowych osób, zmuszanie do nierządu, czy nawet wmówienie drugiej stronie, że zoo jest dla niej odpowiednie. Dlatego w takich wypadkach co to za odpowiedzialność?